Smaczne bułki bezglutenowe

Smaczne bułki bezglutenowe

Mojego pieczenia bezglutenowego ciąg dalszy. I z dumą muszę ogłosić, że usłyszałam, smakuje jak normalny chleb. Musze popracować jeszcze nad stroną estetyczną, ale przepis mogę z czystym sumieniem polecić, szczególnie tym którzy zaczynają przygodę z dietą bezglutenową. Proporcje składników z tej strony, sposób wykonania mój.

  • 1/2 szkl mąki z brązowego ryżu
  • 1/2 szkl mąki ryżowej
  • 1/2 szkl mąki z tapioki
  • 1 i 1/2 łyżki gumy ksantanowej
  • 15 g drożdży
  • 1 duże jajko
  • 1 białko jajka
  • 3/4 szkl ciepłej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

białe bułki bezglutenowe

Do misy robota włożyć wszystkie skladniki, zaczynając od płynnych, kończąc na sypkich.

Wymieszać dokładnie. Łyżką na papierze do pieczenia formować bułki. Ja z podanych proporcji zrobiłam 6 sztuk.

białe bułki bezglutenowe

Odstawić do wyrośnięcia.

Piec w 180ºC przez 30 minut.

białe bułki bezglutenowe

Smacznego :)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


16 thoughts on “Smaczne bułki bezglutenowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.