Śliwki karmelizowane

Śliwki karmelizowane

Właściwie to trudno to nazwać przepisem, tak więc dzisiaj pomysł na przygotowanie śliwek, które potem możemy dodać do wielu potraw.

Do czego byście je wykorzystali? Owsianka ?  Pudding z chia czy może z tapioki? Lody? A może inaczej?

  • śliwki ( u mnie węgierki )
  • cukier

Karmelizowane śliwki

Śliwki przepołowić i wypestkować. Ułożyć w naczyniu do pieczenia warstwami, każdą z warstw posypać cukrem.Cukier można wymieszać z cynamonem, ale nie jest to konieczne. Jeżeli śliwki są słodkie można je upic bez cukru. Ja często tak robię.

Piec w 180ºC przez 25 – 30 minut.

Karmelizowane śliwki

Można je wykorzystać od razu, dodając ciepłe do ulubionego dania, lub zimne. Po przełożeniu do słoika można je przechowywać w lodówce kilka dni.

Karmelizowane śliwki

Smacznego :)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


18 thoughts on “Śliwki karmelizowane”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.