Śledzie w białym winie z rodzynkami

Śledzie, albo się kocha, abo nie znosi. Ja bardzo długo ich nie jadłam. Od jakiegoś czasu lubię, a czasami przychodzi mi na nie ogromna ochota i wtedy najczęściej robię właśnie śledzie z rodzynkami w winno pomidorowym sosie. Dla mnie to idealne połaczenie.
- 500 – 600 g płatów śledziowych
- 1 cebula
- garść rodzynek
- puszka pomidorów krojonych
- 1 szklanka białego wina
- olej do smażenia
Płaty śledziowe najlepiej takie z beczki, wcześniej wymoczone w wodzie ale mogą też być śledzie typu matias.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Przełożyć na patelnię z olejem, posolić i zeszklić. Dodać rodzynki, pomidory i podlać winem. Wszystko razem poddusić, w razie potrzeby dodać trochę wody.
Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Układać w słoiku warstwami kładąc na przemian śledzie i sos. Kończymy warstwą sosu. Odstawić do lodówki na 24 godziny.
Smacznego :)
Ooo, pyszne bedzie! Aga, skad wiedzialas, ze szukam wlasnie czegos takiego na weekend? :-)
czary :)
Chyba tak :-)