Shepherd’s pie po polsku

Shepherd’s pie po polsku

Skąd taka nazwa? Miał powstać klasyczny shepherd’s pie, ugotowałam ziemniaki. Zaczęłam wyciągać potrzebne do jego przygotowania rzeczy i natknęłam się na resztkę kapusty kiszonej. Taka ilość co to do niczego się nie przyda i wtedy właśnie nastąpiła mała zmiana planów.

Danie może nie wygląda zbyt malowniczo, ale warto je zrobić, bo smakuje rewelacyjnie.

  • 1 kg ziemniaków
  • 85 g masła
  • 0,5 szkl mleka
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 200 g kapusty kiszonej
  • 2 – 3 pomidory
  • cebula
  • parmezan
  • olej
  • kminek
  • sól

shepherd's pie po polsku

Ziemniaki ugotować, dodać masło i mleko i rozgnieść robiąc puree.

Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na oleju, dodać pokrojone pomidory, lekko posolić i razem poddusić. Kiedy przestygnie zmiksować.

Mięso mielone obsmażyć. Kapustę obgotować w małej ilości wody, aż zmięknie, odcedzić. Wymieszać ze sobą, dodać sos pomidorowy, doprawić solą i kminkiem.

shepherd's pie po polsku

Do naczynia do zapiekania włożyć mięso, przykryć ziemniakami i posypać parmezanem.

Piec w 180ºC ok. godziny.

shepherd's pie po polsku

Smacznego :)



4 thoughts on “Shepherd’s pie po polsku”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »