Puszysty sernik z porzeczką

Sernik z czerwoną porzeczką

Dobry sernik z przyjemnością zawsze zjadam. Niestety pieczenie go nie jest moją mocną stroną. Może dlatego sernik nieczęsto pojawia się na naszym stole.

Jednak od czasu do czasu podejmuję wyzwanie i próbuję po raz kolejny upiec sernik doskonały. Ten może nie jest doskonały ( ale czy taki w ogóle istnieje?! ), ale wyszedł smaczny i będę do niego wracała.

ciasto :

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 125 g cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

masa serowa :

  • 1 kg sera
  • 210 g cukru
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 120 g masła
  • 8 jajek

dodatkowo :

  • cukier puder
  • porzeczki

Puszysty sernik z porzeczką

Zaczynamy od ciasta. Wszystkie składniki ciasta zagnieść na miękkie ciasto, schłodzić w lodówce przez 30 – 60 minut.

Dużą formę ( u mnie była to tortownica o średnicy 27 cm )  wyłożyć papierem do pieczenia, tak, żeby brzegi papieru były znacznie wyżej niż brzeg tortownicy. Ciasto rozwałkować na koło o średnicy trochę większej niż dno formy. Ułożyć w formie tak, żeby powstał brzeg, Zapiec przez 25 minut. Dobrze jest obciążyć ciasto tak, żeby brzeg nie spłynął na dno.

Puszysty sernik z porzeczką

Jajka rozbić i oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę.

W dużej misce ( musi być na prawdę spora, bo masy jest sporo ) połączyć ze sobą pozostałe składniki. Dodać pianę z białek.

Puszysty sernik z porzeczką

Na podpieczone ciasto położyć umyte i zdjęte z gałązek porzeczki. Zalać masą serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 º C, gdzie dobrze jest wstawić naczynie z wodą. Piec prze godzinę i 20 minut. Piekarnik otworzyć i zostawić w nim ciasto do wystygnięcia. Potem wstawić do lodówki. Moim zdaniem sernik najlepiej piec dzień przed podaniem.

Podawać posypany cukrem pudrem i ozdobiony porzeczkami.

Puszysty sernik z porzeczką

Smacznego :)

Rate this post

45 przemyśleń nt. „Sernik z czerwoną porzeczką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.