Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami

Dziś dzień dziecka, więc nie może się obejść bez słodyczy. Ja proponuję świetny sernik na zimno. Mogą go zrobić nawet Ci którzy nie mają piekarnika.

Nie jest za słodki, więc uwaga: można go zjeść dużo, trzeba uważać, bo jest wciągający.

spód :

  • 200 g ciasteczek
  • 50 g masła

masa serowa :

  • 400 g serek do sernika
  • 300 g śmietany kremówki
  • 75 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 25 g żelatyny
  • 100 ml wody

dodatkowo :

  • truskawki
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 750 ml wody

sernik na zimno z truskawkami

Zaczynamy od zrobienia spodu. Ciasteczka kruszymy,można to zrobić robotem kuchennym. Masło rozpuszczamy, trochę studzimy i dodajemy do ciastek, mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wyrównujemy, dociskając łyżką lub ręką i odstawiamy na 30 minut to lodówki.

sernik na zimno z truskawkami

Przygotowujemy galaretkę. Studzimy i czekamy aż zacznie gęstnieć.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i lekko przestudzić.

W misce mieszamy serek, cukier, ekstrakt waniliowy i rozpuszczoną żelatynę. W drugim naczyniu ubijamy śmietanę. Wszystko razem delikatnie mieszamy.

sernik na zimno z truskawkami

 

Truskawki myjemy i odrywamy ogonki. Większe truskawki kroimy na pół i układamy na ciasteczkowym spodzie. Jedna koło drugiej. Zalewamy masą serową.

Na wierzchu układamy truskawki. Jeżeli galaretka nie zaczęła gęstnieć wstawiamy sernik do lodówki.

Kiedy galaretka zacznie gęstnieć zalewamy nią sernik. Całość wstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej zrobić go dzień przed podaniem.

Sernik na zimno z truskawkami

Smacznego :)

Milion Smaków Truskawek - druga edycja

Wiosenne słodkości!



23 thoughts on “Sernik na zimno z truskawkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »