Pyszny sernik królewski przepis

Sernik królewski – mój ulubiony!

Taki sernik to moje wspomnienie wakacji na wsi. Tam własnie jadłam go pierwszy raz jako dziecko. Pamiętam, bardzo go lubiłam. Po latach sobie o nim przypomniałam i bardzo się z tego cieszę. Robię go  już trzeci raz od świąt i myślę, ze ten fakt powinien wam wiele o nim powiedzieć. Wychodzi go olbrzymia ilość, a i tak znika w błyskawicznym tempie. Myślę, że z czystym sumieniem mogę napisać, że to jeden z najlepszych serników jakie jadłam. Polecam go wam serdecznie.

ciasto :

  • 3 szkl ( 480 g ) mąki
  • 1 szkl ( 150 g ) cukru pudru
  • 3 łyżki ( 40 g ) kakao
  • 300 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa serowa :

  • 1 kg twarogu mielonego 3x
  • 2 szkl ( 300 g ) cukru pudru
  • 150 g masła
  • 4 żółtka
  • 7 białek
  • 1- 2 budynie waniliowe bez cukru

Pyszny sernik królewski przepis

Zaczynamy od ciasta. W misce połaczyć mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia, dodać masło i posiekać je. Dołożyć żółtka i zagnieść elastyczne ciasto. Podzielić je na pół. Połowę rozwałkować i przełożyć do formy (35 x 25 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia. Odatwić do lodówki Pozostałą część włożyć do torebki i włożyć do zamrażalki.

Kiedy ciasto się chłodzi przygotowwujemy masę serową.

Masło rozpuścić i przestudzić. Do sera dodać zółtka, cukier, proszek budyniowy ( jeżeli lubicie lekkie serniki wystarczy jeden, dla wielbicieli cięższych lepsze będzie dodanie dwóch ), masło i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywna pianę i dodać do masy, połaczyć je ze sobą delikatnie mieszając. Wyłożyć ją na schłodzony spód, wyrównać. Na górę zetrzeć pozostałe ciasto. Ja do ciasta na zdjęciu zużyłam tylko część ciasta, tyle ile było potrzebne, na zakrycie nim sera. Wy zróbcie jak uważacie. Z pozostałej porcji upiekłam kruceh ciasteczka :)

Piec w 185 º C przez 1 godzinę 10 minut. Nie otwierajcie piekarnika od razu po wyłączeniu. Ciasto powinno w nim zostać, aż trochę przestygnie. Kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę schłodzić sernik przez kilka godzin w lodówce,

 

Smacznego :)

Sernik królewski – mój ulubiony!
Rate this post

28 thoughts on “Sernik królewski – mój ulubiony!”

  1. Agnieszko-sernik wygląda wspaniale, lekki i puszysty. Kiedyś taki jadłam i bardzo mi smakowało połączenie z kakao, cieszę się, że podzieliłaś się przepisem, bo wygląda świetnie. Pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.