Sernik królewski – mój ulubiony!

Taki sernik to moje wspomnienie wakacji na wsi. Tam własnie jadłam go pierwszy raz jako dziecko. Pamiętam, bardzo go lubiłam. Po latach sobie o nim przypomniałam i bardzo się z tego cieszę. Robię go już trzeci raz od świąt i myślę, ze ten fakt powinien wam wiele o nim powiedzieć. Wychodzi go olbrzymia ilość, a i tak znika w błyskawicznym tempie. Myślę, że z czystym sumieniem mogę napisać, że to jeden z najlepszych serników jakie jadłam. Polecam go wam serdecznie.
ciasto :
- 3 szkl ( 480 g ) mąki
- 1 szkl ( 150 g ) cukru pudru
- 3 łyżki ( 40 g ) kakao
- 300 g masła
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa :
- 1 kg twarogu mielonego 3x
- 2 szkl ( 300 g ) cukru pudru
- 150 g masła
- 4 żółtka
- 7 białek
- 1- 2 budynie waniliowe bez cukru
Zaczynamy od ciasta. W misce połaczyć mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia, dodać masło i posiekać je. Dołożyć żółtka i zagnieść elastyczne ciasto. Podzielić je na pół. Połowę rozwałkować i przełożyć do formy (35 x 25 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia. Odatwić do lodówki Pozostałą część włożyć do torebki i włożyć do zamrażalki.
Kiedy ciasto się chłodzi przygotowwujemy masę serową.
Masło rozpuścić i przestudzić. Do sera dodać zółtka, cukier, proszek budyniowy ( jeżeli lubicie lekkie serniki wystarczy jeden, dla wielbicieli cięższych lepsze będzie dodanie dwóch ), masło i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywna pianę i dodać do masy, połaczyć je ze sobą delikatnie mieszając. Wyłożyć ją na schłodzony spód, wyrównać. Na górę zetrzeć pozostałe ciasto. Ja do ciasta na zdjęciu zużyłam tylko część ciasta, tyle ile było potrzebne, na zakrycie nim sera. Wy zróbcie jak uważacie. Z pozostałej porcji upiekłam kruceh ciasteczka :)
Piec w 185 º C przez 1 godzinę 10 minut. Nie otwierajcie piekarnika od razu po wyłączeniu. Ciasto powinno w nim zostać, aż trochę przestygnie. Kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę schłodzić sernik przez kilka godzin w lodówce,
Smacznego :)
To ciasto również z mojego dzieciństwa :)
Sernik z dodatkiem kakao – to świetny pomysł :)
Uwielbiam sernik, a ten to super pomysł.
Pozdrawiam cieplutko.
Robiłem ostatnio bardzo podobny sernik – zniknął w zaskakującym tempie :)
Bardzo lubię ten serniczek. Jest świetny. :-)
Kojarzy mi sie z dziecinstwem, wyglada przepysznie :-)
Agnieszko-sernik wygląda wspaniale, lekki i puszysty. Kiedyś taki jadłam i bardzo mi smakowało połączenie z kakao, cieszę się, że podzieliłaś się przepisem, bo wygląda świetnie. Pozdrawiam serdecznie
Świetny ,jak większość serników.
To także mój ulubiony sernik!
Uwielbiam sernik królewski. Przypomina mi czasy dzieciństwa. Twój prezentuje się wybornie :) Pozdrawiam ciepło :*
Uwielbiam jego smak :-) wspaniale wygląda :-)
bardzo dawno go już nie robiłam a szkoda bo bardzo go lubię
Serniki z ciastem z kakao to moje ulubione. Moja mama taki robiła i mam sentyment
:)
Ja też go kocham :D
Uwielbiam serniki, a ten jest zachwycający :) Zjadłabym go całego sama <3
Też lubie ten sernik, pyszotka :)
Uwielbiam jak w serniku jest mnóstwo sera tak jak w Twoim właśnie :) Aż palce lizać :)
Lubię serniki!
i częstuję się…
też go znam! najlepszy sernik! :) smak znany od dzieciństwa, ale nigdy się nie nudzi <3
Też bardzo lubię wszelkie serniki ;-)
Wspaniały sernik, trudno się oprzeć takim smakołykom :)
Pyszny, duży kawałek poproszę! ;)
Robię bardzo podobny, bo go uwielbiamy!
Ja też uwielbiam sernik królewski, zawsze się sprawdza i na święta i na imprezy rodzinne i bez okazji ot tak do kawki :)
też go uwielbiam! <3
Bardzo apetyczny sernik.
Pyszny serniczek – chętnie bym zjadła. Ja też mam teraz fazę serników : )
mniam bardzo lubie ten sernik