Ser ricotta i papryka

Ser ricotta i papryka

Znowu będzie prosto i szybko. Tym razem jedno nadzienie i dwie propozycje na jego wykorzystanie.

  • ser ricotta
  • cebula
  • papryka
  • sól
  • pieprz
  • olej

dodatkowo :

  • ciasto francuskie
  • pomidory
  • natka pietruszki

ricotta i papryka

Zaczniemy od zrobienia nadzienia

Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę, Wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, lekko posolić i zeszklić. Odstawić do wystygnięcia.

Warzywa wymieszać z serem, doprawić do smaku i farsz gotowy.

Pierwsza propozycja jest bardzo prosta i idealna na obecny pomidorowy sezon.

POMIDORY NADZIEWANE RICOTTĄ

Do tego dania najlepsze będą małe i jędrne pomidory.

Z każdego ściąć górę i wyjąć miąższ, najlepiej zrobić to łyżeczką.  Włożyć nadzienie. Ozdobić natką i gotowe.

ricotta i papryka

ŚLIMAKI NADZIEWANE RICOTTĄ

Rozłożyć płat ciasta francuskiego i na 2/ 3 szerokości położyć nadzienie. Zawinąć zaczynając od strony z nadzieniem.

ricotta i papryka

Pokroić na 1,5 – 2 centymetrowe kawałki. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Piec w 180ºC przez ok. 30 minut.

Jeżeli nie jecie mięso, do nadzienia na etapie smażenia warzyw można dodać pokrojony w kostkę chudy boczek.

ricotta i papryka

Smacznego :)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


6 thoughts on “Ser ricotta i papryka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.