Ser pleśniowy, gruszka i orzechy włoskie

Ser pleśniowy, gruszka i orzechy włoskie

Kolejna propozycja na prostą przystawkę z wykorzystaniem ciasta francuskiego.

Też jest ser i owoc, smakują jednak zupełnie inaczej niż te poprzednie.

  • paczka ciasta francuskiego
  • ser gorgonzola lub inny pleśniowy
  • gruszka
  • orzechy włoskie
  • sok z cytryny
  • olej

gorgonzola, gruszka i orzechy włoskie

Gruszkę obrać i pokroić w kostkę. Ja zamoczyłam ją w soku z cytryny, żeby nie ściemniała.

Ser pokroić w kostkę. Ciasto podzielić na 18 prostokątów.

gorgonzola, gruszka i orzechy włoskie

Olejem wysmarować formy do mufinek. Każdy kawałek ciasta włożyć w jedno wgłębienie. Na nich układać ser, gruszkę i orzechy.

gorgonzola, gruszka i orzechy włoskie

Piec w 180ºC przez ok. 30 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić. Lekko ciepłe wyciągnąć z foremek i studzić na kratce.

gorgonzola, gruszka i orzechy włoskie

Smacznego :)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


14 thoughts on “Ser pleśniowy, gruszka i orzechy włoskie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.