schab pieczony

Schab tradycyjnie pieczony

Kiedy nie mamy już ochoty na kupne wędliny, można w prosty sposób przygotować pyszny, aromatyczny schab.

  • ok. 1 kg mięsa
  • kilka ząbków czosnku
  • majeranek
  • sól

schab pieczony

Mięso myjemy, oczyszczamy z błon.

Czosnek obieramy i kroimy w słupki.

Schab nacinamy wąskim czubkiem noża i wypełniamy dziury czosnkiem. Nacieramy solą i majerankiem, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówkina conajmniej 24 godziny.

Po tym czasie przekładamy mięso do rękawa do pieczenia lub naczynia żaroodpornego, wiążemy lub przykrywamy. I wsadzamy do nagrzanego do 200ºC piekarnika na godzinę.

Mięso można też oczywiście jeść na ciepło,a do chleba wykorzystać to co zostanie. Jeśli coś zostanie.

schab pieczony

Smacznego :)

Schab tradycyjnie pieczony
Rate this post

3 thoughts on “Schab tradycyjnie pieczony”

  1. Takie coś to ja rozumiem. Teraz tęsknię za czasmi, gdy mieliśmy kurki, świnki i sami robiliśmy wędliny, peklowaliśmy, piekliśmy mięso

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.