schab suszony

Schab suszony

Przepis jest wyjątkowo prosty. Wymaga jednak cierpliwości, bo na efekt końcowy trzeba poczekać. Młodzież jedząca go w święta podsumowała to tak „wreszcie ktoś wymyślił szynkę o smaku pizzy”.

  • ok. 1 kg schabu
  • 3 – 4 łyżki cukru
  • 3 – 4  łyżki soli
  • słodka papryka
  • oregano
  • pieprz
  • rozmaryn

schab suszony

Schab myjemy, obieramy z błon, nacieramy porządnie cukrem i zostawiamy na 24 godziny w chłodnym miejscu.
Po tym czasie wyjmujemy mięso, płuczemy i osuszamy, ja do tego używam papierowych ręczników kuchennych.
Nacieramy porządnie tym razem solą i znowu odstawiamy w chłodne miejsce na kolejne 24 godziny.
U mnie te etapy trwały trochę dłużej, ok. 30 godzin, ale to nic nie szkodzi.
Po raz kolejny płuczemy i osuszamy. Mięso zrobi się dość twarde, bo dzięki użyciu cukru i soli, pozbyliśmy się z niego nadmiaru wody.
Teraz trzeba natrzeć schab przyprawami. U mnie były te, które podałam w składnikach. Wy możecie użyć dowolnych przypraw.
Wkładamy schab do skarpety, zawiązanego kawałka rajstopy lub jeśli macie można użyć siatki wędliniarskiej,  zawiązujemy i wieszamy w przewiewnym miejscu. U mnie po raz kolejny jest to zawieszony na oknie kuchennym wieszak przeznaczony do wieszania na drzwiach. Okno jest zazwyczaj otwarte więc jest przewiew.
Zapominamy o nim na co najmniej 5 dni. U mnie w tym roku wisiał 7.
Za to poprzedni niecałe 5, ale i tak był smaczny.

Wyjąć ze skarpety. Teraz pozostaje już tylko pokroić i można jeść.

schab suszony

Jeśli nie chce wam się mieszać przypraw możecie użyć gotowej mieszanki gyros, sprawdzając wcześniej czy w składzie są tylko suszone zioła bez dodatku glutaminianu sodu.

Smacznego :)

Schab suszony
5 (100%) 1 vote

12 thoughts on “Schab suszony”

    1. Zajrzałam do was, bardzo fachowo zawiniety schab. Ja zastanawiałam się nad gazą, ale ta przysłowiowa pończocha o wiele łatwiejsza w użyciu.

  1. Propozycja na taką wędlinę jest bardzo kusząca. Schabik wygląda tak apetycznie, że chyba się skuszę i wypróbuję !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.