Schab peklowany parzony

Schab peklowany parzony
9.7/10 - (7 votes)

Jeżeli macie już dosyć sklepowych wędlin, spróbujcie zrobicić sobie taki domowy schab.

Wystarczy go zapeklować, a potem trzykrotnie zagotować.

Pracy z nim jest niewiele, ale potrzebujemy czasu na kolejne studzenia.

Tą metodą można przygotować też inne rodzaje mięs.

To świetna alternatywa dla przemysłowych szynek.

  • 1,5 kg schabu

marynata :

  • 2 l wody
  • pół łyżeczki ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 -4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • 100 g soli  peklowej lub ilość podaną na opakowaniu odpowiednią do tej ilości wody

Wodę zagotować. Zdjąć z ognia.

Dodać liście laurowe, ziarna ziela angielskie i pieprzu, sól peklową oraz cukier. Wymiesać do rozpuszczenia soli i cukru. Odstawić do ostygnięcia.

Do przestudzonej marynaty dodać pokrojone ząbki czosnku.

Schab ułożyć w odpowiednio dużym pojemniku, zalać marynatą i odstawić na 4 dni do lodówki.

Zapeklowany schab wyjąć z zalewy.

W dużym garnku zagotować wodę.

Włożyć schab, zmniejszyć ogień, po 5 minutach wyłączyć.

Przykryć i odstawić do wystudzenia.

Zimne mięso wyjąć.

Wodę ponownie zagotować i postępować jak poprzednio.

I tak trzy razy.

Po trzecim wystudzeniu schab wyjąć i osuszyć. Zapakować i włożyć do lodówki.

schab peklowany parzony

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 



14 thoughts on “Schab peklowany parzony”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here