Sałatka z pieczonym kalafiorem

Sałatka z pieczonym kalafiorem

Sałatka z pieczonego kalafiora ze słodkimi akcentami. Stanowi bardzo malowniczy element stołu. Przepis pochodzi z książki Sami Tamimi i Yotam Ottolenghi  “Jerozolima”, którą dostałam w Święta Bożego Narodzenia. U mnie z malutkimi modyfikacjami.

Powiem wam, że zastanawiałam się czy nie rozpocząć cyklu o książkach kulinarnych. Nie wiem czy byłby on chętnie czytany. Nie mniej tą pozycję polecam wam. Jeśli szukacie ciekawych przepisów, okraszonych ciekawymi historiami i odrobina informacji, ta książka powinna się wam spodobać.

  • 1 kalafior
  • 1 duża łodyga selera naciowego
  • natka pietruszki
  • pestki z połowy granatu
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka octu
  • 1,5 łyżki syropu klonowego
  • oliwy
  • sól
  • pieprz

sałatka z pieczonego kalafiora

Kalafiora podzielić na różyczki, polać oliwą, posolić i doprawić pieprzem. Piec w 200 º C przez 40 minut. Wystudzić.

Orzechy uprażyć na patelni. Przestudzić i grubo posiekać. Natkę pietruszki grubo posiekać.

Ocet wymieszać z 3 łyżkami oliwy, cynamonem i syropem klonowy. Pozostałe składniki sałatki wymieszać, dodać przyprawy i polać sosem. Całość ponownie wymieszać.

sałatka z pieczonego kalafiora

Smacznego :)



19 thoughts on “Sałatka z pieczonym kalafiorem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »