Sałatka z pieczonej dyni i ciecierzycy

Sałatka z pieczonej dyni i  ciecierzycy
10/10 - (5 votes)

Często goszczą u mnie wegetarianie, ale też coraz częściej pojawiają się weganie.

Zawsze staram się, żeby osoby które zapraszam znalazły na stole coś dla siebie.

W zasadzie ostatnio tych dań bez mięsa czy bez produktów zwierzęcych pojawia się na naszym stole coraz więcej.

Sałatka z pieczoną dynią i ciecierzycą powstała przez przypadek. Początkowo planowalam zrobić dwa zupełnie inne dania. W trakcie przygotowań jak zawsze namieszałam i tak oto jest : sałatka z pieczoną dynią i ciecierzycą.

I dobrze się stało, bo ze stołu zniknęła jako pierwsza, a uwierzcie mi, miała dużą konkurencję.

  • 1 szkl suchego ryżu basmati
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1,5 łyżeczki curry
  • 1,5 szkl ( 250 g ) ugotowanej ciecierzycy ( może być z puszki )
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 0,25 szkl pestek dyni
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • olej

pieczona dynia :

  • 1 mała dynia piżmowa
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju
  • sól

Dynię obrać, oczyścić i pokroić w kostkę.

Cebulę obrać i pokroić w pióra.

Warzywa wymieszać z solą i pieprzem oraz olejem.

Piec w piekarniku w 220°C prze 30 – 40 minut. 

Ryż ugotować.

Na patelni rozgrzać olej, dodać kumin i curry, wymieszać. Wsypać ciecierzycę, posolić. Wymieszać tak żeby warzywa obtoczyły się w przyprawach i zestawić z ognia. 

Kiedy wszystko przestygnie połaczyć ze sobą skadniki.

Dodać żurawinę, pestki dyni i posiekaną natkę pietruszki. Dobrze wymieszać.

Zostawić najlepiej w chłodnym miejscu co najmniej na godzinę, żeby wszystkie smaki mogły sie ze sobą połączyć.

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



1 thought on “Sałatka z pieczonej dyni i ciecierzycy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here