Sałatka z pieczoną marchewką i kaszą bulgur

Sałatka z pieczoną marchewką i kaszą  bulgur

Święta minęły, ale to przecież wcale nie oznacza, że nie będziemy jeść pysznych rzeczy.

Ta sałatka posmakuje nie tylko wegetarianom.

Bardzo prosty skład. Żadnych udziwnień, no bo chyba nie można już kuminu uznać za bardzo egzotyczny.

Takie niby nic, a jednak ma w sobie to coś. Spróbujcie koniecznie.

  • 1 szkl fasoli
  • 1 szkl ( 220 g ) kaszy bulgur
  • 6 – 7 szt ( 700 g ) marchwi
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli
  • 1 szt cebuli
  • pół łyżeczki cukru
  • natka pietruszki

sos :

  • soku z połowy małej cytryny
  • 1,5 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól

sałatka z fasolą i pieczoną marchewką

Fasolę namoczyć i ugotować.

Kaszę bulgur zalać 2 szklankami wrzątku i odstawić do wystudzenia.

sałatka z fasolą i pieczoną marchewką

Marchew obrać i pokroić w plastry.

Dodać do niej miód, olej, sól i kumin i wymieszać.

Piec w piekarniku nagrzanym do  200 º C przez 15 – 20 minut.

Jeżeli macie tylko skrystalizowany miód można przygotować sos do marchwi osobno i połączyć wszystko ze sobą lekko podgrzewając.

sałatka z fasolą i pieczoną marchewką

Cebulę obrać i drobno pokroić. Posypać cukrem i odstawić na 15 – 20 minut.

Połączyć ze sobą składniki sosu : olej, miód, sok z cytryny i sól.

Natkę posiekać.

Wszystko składniki połączyć ze sobą i wymieszać z sosem.

sałatka z fasolą i pieczoną marchewką

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie jeśli ocenisz ten przepis, dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

Rate this post
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


1 thought on “Sałatka z pieczoną marchewką i kaszą bulgur”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.