Sałatka z dyni i ciecierzycy

Sałatka z dyni i ciecierzycy

Z jesiennych zapasów została mi jeszcze jedna dynia. Trzeba było ją wykorzystać. Powstało bardzo słoneczne danie, z moimi ulubionymi indyjskimi przyprawami.

  • mieszanka sałat
  • ok. 1 kg dyni piżmowej
  • 500 g ugotowanej soczewicy
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki soli

Sałatka z pieczoną dynią i ciecierzycą

Dynie obrać, oczyścić i pokroić w kostkę.

Cebulę pokroić w pióra.

Dynie, cebule i ciecierzycę wymieszać z olejem i przyprawami.

Sałatka z pieczoną dynią i ciecierzycą

Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 40 minut.

I właściwie już na tym etapie można danie podać na stół, bo na ciepło niczego mu nie brakuje. Ja nie mogłam się powstrzymać przed podjadaniem.

Sałatka z pieczoną dynią i ciecierzycą

Jeśli jednak chcecie mieć sałatkę to trzeba wystudzić.

Na talerzu ułożyć sałatę, na wierzch wyłożyć warzywa.

Sałatka z pieczoną dynią i ciecierzycą

Smacznego :)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


3 thoughts on “Sałatka z dyni i ciecierzycy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.