Sałatka z brązowego ryżu z serkiem kozim

Sałatka z brązowego ryżu z serkiem kozim

Czasami mam ochotę na jakąś sałatkę. Najczęściej przeglądam wtedy  szafki, zaglądam do lodówki i w mojej głowie powstaje jakiś pomysł. Często decyzja o tym co znajdzie się na talerzu, zależy też od tego czy mam ochotę na coś lekkiego czy sycącego.

Dzisiejsza sałatka z brązowgo ryżu z kozim serkiem to propozycja sałatki, która z powodzeniem może być podana na imprezie jak i zabrana do pracy jako lunch.

  • 1 szkl. (200 g) brązowego ryżu
  • 350 g ugotowanej ciecierzycy
  • 100 g serka koziego
  • 5 łyżek (60 g) suszonej żurawiny
  • 1 szt. (40 g) szalotka
  • natka pietruszki

sałatka z brązowego ryżu z serkiem kozim

1. Ciecierzycę namoczyć, najlepiej zostawić ją zalaną dużą ilością wody na noc i ugotować następnego dnia. Ponieważ proces gotowania ciecierzycy jest długotrwały, ja zazwyczaj gotuję ją w większej ilości i mniejsze porcje mrożę. Można też użyć do niej ciecierzycy z puszki po wcześniejszym jej przepłukaniu.

2. Ryż ugotować.

3. Szalotkę i natkę pietruszki drobno posiekać.

4. Wszystkie składniki wymieszać.

Smacznego :)



1 thought on “Sałatka z brązowego ryżu z serkiem kozim”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »