Sałatka marokańska

Sałatka marokańska

Macie takie sałatki, których smak zapada wam na długo w pamięć i musicie co jakiś czas ją zrobić? To jest właśnie taka sałatka. Pyszna sałatka, na którą przepis moja siostra znalazła tu .

  • 1 szkl. kaszy bulgur
  • 1 kg marchwi
  • 350 g gotowanej ciecierzycy
  • 200 g rodzynek
  • 1 szt. szalotka
  • natka pietruszki
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • łyżka przyprawy marokańskiej*

sałatka marokańska

*Przyprawa marokańska :

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżeczka mielonego kuminu
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • pół łyżeczki chilli
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

Kaszę ugotować. Ja szklankę bulguru zalewam 2 szklankami zimnej wody, solę, stawiam na palnik i czekam aż kasza wchłonie płyn. Można też postąpić z nią podobnie jak z kaszą kuskus, czyli zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem.

Marchew kroje na talarki lub jeżeli jest większa w półtalarki. Posypuję łyżką przyprawy, polewam łyżką oleju, mieszam i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę w 200°C przez co najmniej 30 minut.

Po wystudzeniu kaszę i marchew mieszamy z ciecierzycą, rodzynkami, pokrojoną drobno szalotką i posiekaną natką pietruszki.

Całość skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. Mieszamy i gotowe.

Można wymieszać też ciepłe składniki i jeść od razu, też pyszne.

sałatka marokańska bulgur

*Wszystkie składniki przyprawy mieszamy i używamy, nie tylko do tej sałatki.

Smacznego.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


5 thoughts on “Sałatka marokańska”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.