ryba w warzywach z piekarnika

Ryba w warzywach

Padła prośba o więcej ryb. I mimo moich chęci nie jest to proste, bo u nas najczęściej jest zupełnie zwykła ryba smażona w panierce. Taką jedzą wszyscy i nie muszę nic kombinować. Nie znaczy to oczywiście, że innych ryb nie jemy. Dzisiaj trochę lżejsza propozycja.

  • 750 g filetów z ryby (dorsz, mintaj, morszczuk )
  • paczka mrożonej włoszczyzny w słupkach
  • cebula
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka musztardy
  • olej
  • sól, pieprz

ryba w warzywach z piekarnika

Cebulę obrać i pokroić w pióra, lekko posolić i obsmażyć na oleju.

Formę do zapiekania lekko wysmarować olejem. Wyłożyć cienką warstwę warzyw, ułożyć na nich filety, posolić i doprać pieprzem. Na to położyć cebulę i resztę warzyw.

ryba w warzywach z piekarnika

Pomidory wymieszać z ketchupem i musztardą, lekko posolić. Wylać na wierzch warzyw.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175ºC i piec 45 minut.

ryba w warzywach z piekarnika

Smacznego :)

Ryba w warzywach
Rate this post

14 thoughts on “Ryba w warzywach”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.