Roladki ze szparagami

Roladki ze szparagami
9.8/10 - (6 votes)

Sezon szparagowy trwa bardzo krótko i wszyscy którzy je lubią wiedzą, że trzeba się nimi w tym czasie szybko najeść, tak żeby starczyło na cały rok.

Roladki szparagowe to nasze ulubione danie z tego warzywa, więc w sezonie robię je mniej więcej raz w tygodniu.

Przepis zdążył już pójść w świat i co jakiś czas dochodzą do mnie informację, że roladki stały się przebojem kolejnych przyjęć i wchodzą do stałe do menu kolejnych domów.

Mam nadzieję, że jak spróbujecie to i na waszych domach będą gościły często.

  • pęczek zielonych szparagów
  • 0,5 kg piersi kurczaka
  • 100 – 150 g cienko pokrojonego wędzonego boczku
  • pojemniczek ( 200 g ) śmietany kremówki
  • łyżeczka ( 10 g ) musztardy francuskiej
  • łyżeczka ( 12 g ) miodu
  • 1 łyżeczka mąki pszennej lub z ciecierzycy

roladki szparagowe z kurczakiem i boczkiem w sosie śmietanowym

Odłamać zdrewniałe końcówki szparagów.

Pierś kurczaka pokroić wzdłuż na 3 plastry.

Lekko rozbić tłuczkiem, żeby były cieńsze i łatwiej było je zawijać.

Szparagi podzielić na tyle części ile mamy kotletów z piersi.

Każdą porcję szparag owinąć mięsem i boczkiem.

Ułożyć w naczyniu do zapiekania.

roladki szparagowe z kurczakiem i boczkiem w sosie śmietanowym

Śmietanę wymieszać z miodem, musztardą i mąką.

Tak przygotowanym sosem polać szparagi i mięso.

Piec w temperaturze 180 º C przez około 30 minut, boczek powinien się ładnie zrumienić.

roladki szparagowe z kurczakiem i boczkiem w sosie śmietanowym

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 



3 thoughts on “Roladki ze szparagami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here