Roladki ze szparagami

Roladki ze szparagami

Sezon szparagowy trwa bardzo krótko i wszyscy którzy je lubią wiedzą, że trzeba się nimi w tym czasie szybko najeść, tak żeby starczyło na cały rok.

Roladki szparagowe to nasze ulubione danie z tego warzywawięc w sezonie robię je mniej więcej raz w tygodniu. Przepis zdążył już pójść w świat i co jakiś czas dochodzą do mnie informację, że roladki stały się przebojem kolejnych przyjęć i wchodzą do stałe do menu kolejnych domów. Mam nadzieję, że jak spróbujecie to i na waszych domach będą gościły często.

  • pęczek zielonych szparagów
  • 0,5 kg piersi kurczaka
  • 100 – 150 g cienko pokrojonego wędzonego boczku
  • pojemniczek ( 200 g ) śmietany kremówki
  • łyżeczka ( 10 g ) musztardy francuskiej
  • łyżeczka ( 12 g ) miodu
  • 1 łyżeczka mąki pszennej lub z ciecierzycy

roladki szparagowe z kurczakiem i boczkiem w sosie śmietanowym

Odłamać zdrewniałe końcówki szparagów. Mięso pokroić. Ja każdą pierś kroję na trzy części i lekko je rozbijam, żeby łatwiej było zawijać. Ponieważ powstało 9 kawałków mięsa, na tyle porcji dzielę szparagi.

Szparagi owijam mięsem i boczkiem i układam w naczyniu w którym będą zapiekane.

roladki szparagowe z kurczakiem i boczkiem w sosie śmietanowym

Śmietanę wymieszać z miodem, musztardą i mąką. Tą mieszaniną zalewamy szparagi.

Całość pieczemy w temperaturze 180 º C przez 25-30 minut, boczek powinien się ładnie zrumienić.

roladki szparagowe z kurczakiem i boczkiem w sosie śmietanowym

Smacznego :)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


3 thoughts on “Roladki ze szparagami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.