Rolada śmietanowa z jabłkami

Rolada śmietanowa z jabłkami

Zastanawiałam się czy wstawiać ten przepis na bloga. Wyszło jak wyszło. Miało być ładniejsze – nie było. Miało być smacznie – udało się. Rekomendacją niech będzie pytanie syna, dzień po tym jak zrobiłam i jedliśmy : ” Mamo, a dziś też zrobisz takie ciasto?”

biszkopt :

  • 6 jajek
  • 0,5 szkl cukru
  • 0,5 szkl mąki

bita śmietana :

  • 400 g śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru

jabłka :

  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru

Rolada biszkoptowa ze śmietaną i jabłkami

Zaczynamy od ciasta. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo cukier, żółtko i pod koniec zmniejszając obroty mąkę.

Blachę piekarnikową wyłożyć papierem, rozsmarować na na całej powierzchni ciasto.

Piec w 180ºC przez 25 minut.

Zaraz po upieczeniu przełożyć na rozłożona na blacie ścierkę. Zdjąć papier do pieczenia. Brzeg ścierki zawinąć na biszkopt i od tej strony zaczynając zawinąć w rulon. Zostawić do wystygnięcia.

Rolada biszkoptowa ze śmietaną i jabłkami

Jabłka obrać i pokroić w niedużą kostkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać jabłka, posypać cukrem, mieszać od czasu do czasu  do skarmelizowania cukru. Wystudzić.

Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier.

Wystudzone ciasto rozwinąć. Posmarować śmietaną, wyłożyć jabłka i ponownie zawinąć. Owinąć ścierką lub folią i wstawić do lodówki na 1 – 2 godziny.

Gotową roladę można posypać cukrem pudrem.

Rolada biszkoptowa ze śmietaną i jabłkami

Smacznego :)



23 thoughts on “Rolada śmietanowa z jabłkami”

Pozostaw odpowiedź Ala Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.