Rolada śmietanowa z jabłkami

Zastanawiałam się czy wstawiać ten przepis na bloga. Wyszło jak wyszło. Miało być ładniejsze – nie było. Miało być smacznie – udało się. Rekomendacją niech będzie pytanie syna, dzień po tym jak zrobiłam i jedliśmy : ” Mamo, a dziś też zrobisz takie ciasto?”
biszkopt :
- 6 jajek
- 0,5 szkl cukru
- 0,5 szkl mąki
bita śmietana :
- 400 g śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru
jabłka :
- 1 kg jabłek
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru
Zaczynamy od ciasta. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo cukier, żółtko i pod koniec zmniejszając obroty mąkę.
Blachę piekarnikową wyłożyć papierem, rozsmarować na na całej powierzchni ciasto.
Piec w 180ºC przez 25 minut.
Zaraz po upieczeniu przełożyć na rozłożona na blacie ścierkę. Zdjąć papier do pieczenia. Brzeg ścierki zawinąć na biszkopt i od tej strony zaczynając zawinąć w rulon. Zostawić do wystygnięcia.
Jabłka obrać i pokroić w niedużą kostkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać jabłka, posypać cukrem, mieszać od czasu do czasu do skarmelizowania cukru. Wystudzić.
Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier.
Wystudzone ciasto rozwinąć. Posmarować śmietaną, wyłożyć jabłka i ponownie zawinąć. Owinąć ścierką lub folią i wstawić do lodówki na 1 – 2 godziny.
Gotową roladę można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Jeszcze nigdy nie robiłam rolady, prezentuje sie pysznie :)
Pyszne ciacho :)
wyglada obłędnie :)
Było pysznie!
Akurat mam dużo jabłek to trzeba zrobić :) 1kg sporo, ale mam.
dlaczego nie idealnie?
Mnie się podoba! i z jabłkami, mniam! :)
ładnie j zwinęłas:) bardzo lubię rolady, sa podzielne i smaczne;)
Uwielbiam roladę taka jest pyszna i tak pięknie wyglada.
Wspaniała roladka :-)
Fantastycznie wygląda :)
smakowicie wygląda :)
Jejku, ale pychota!
Poproszę do kawy…
Takiej rolady jescze nie jadłam ,apetyczna.
Pięknie się prezentuje :)
Smaczna rolada :) Aż ślinka cieknie.
A właśnie, że ładne zdjęcie. Jutro robię. Roladę, nie zdjęcie;)
No zdjęcia ładne, ale rolada sama widziałaś jak była. Rób, to najlepszy komplement dla mnie :)
Moje ulubione smaki, linka cieknie na sam widok :)
O rany! Jak Ty to zwinęłaś?! Dobrze, że nie prowadzę bloga i nie muszę robić zdjęć ;-)
Ładnie się zwinęło :) Poproszę zdjęcia nie będę upubliczniała.
Pokrojona. Nie jest źle:))
Cieszy mnie to :)
Nooo- jabłka podsmażone na masełku i bita śmietana – cudowny smak
Smak jest faktycznie cudowny :)