Rolada schabowa z jabłkami, grzybami i jarmużem

Dzisiaj chciałam wam pokazać schab, który nie tylko jest pyszny, ale i ładnie się prezentuje. Idealnie sprawdzi się na rodzinnym obiedzie, dużej imprezie, a jeśli coś zostanie, resztki możecie zjeść na zimno, też jest smaczny.
Wbrew pozorom nie jest to bardzo pracochłonne danie, a roladę można przygotowac wcześniej i potem tylko upiec, spokojnie mozepoleżęć dzień w lodówce.
- 1,5 kg schabu
- 0,5 kg mięsa mielonego
- kilka plastrów chudego boczku
- kilka dużych liści jarmużu
- duża cebula
- kilka plastrów suszonego jabłka
- musztarda francuska
- tymianek
- rozmaryn
- sól
Jabłka i grzyby namoczyć i ugotowac tak, żeby były miękki. Przestudzić i pokroić w drobna kostkę.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Przestudzić.
Liście jarmużu zblanszować w gorącej wodzie, wkładając na 1 -2 minuty do gotującej wody. Ostudzić.
Mięso mielone wymieszać z jabłkami, grzybami i cebulą. Doprawić solą, tymiankiem i rozmarynem.

Schab rozciąć tak, żeby powstał w miarę równy i płat mięsa. Jak to powinno wyglądac widać na zdjęciach w przepisie na roladę wieprzową z kurkami. Mięso rozbić tłuczkiem. Posmarować musztardą. Na tym ułożyć liście jarmużu, które trzeba wcześniej pozbawić zgrubiałych części łodygi.Rozprowadzić równomiernie mięso i całość zwinąć jak najściślej. Na koniec roladę owinąc plastrami boczku i owinąć bawełnianym sznurkiem.
U mnie dodatkowo po bokach rolady ułożyłam ziemniaki, marchew i buraki lekko skropione olejem.
Piec w 190 º C przez 1,5 godziny. Po wyjęciu z piekarnika pozwólcie odpocząć mięsu 10 – 15 minut. Po tym czasie trzeba zdjąć sznurek, pokroić mięso na porcje i cieszyć się smakiem :)
Smacznego :)
Pyszne mięso, pięknie będzie się prezentowało na świątecznym stole :)
Takie domowe wędliny mogłabym jeść na okrągło. Podczas Świąt rolada z farszem to pozycja obowiązkowa :)
Wygląda bardzo smacznie i wydaje mi się, że będzie idealna na święta. Sprawdzę co mam u siebie na liście, bo coś takiego miałam robić. Może zmienię plany.
Wspaniale się prezentuje :-)
wspaniała na świąteczny obiad :)
ale fajna roladka :) Wygląda obłędnie !
Niesamowicie apetyczne danie, bardzo podoba mi się dodatek jarmużu :)
Ojej! jak to genialnie wygląda, aż mi ślinka pociekła bo dopiero będę zaierała się za gotowanie, super!
Wygląda świetnie! :)
wspaniała, przepyszna, rolada! ale mi zapachniało : )
i to dopiero pyszne mięsko !
Rolada świąteczna jak marzenie :)
No no no :D Kupowałbym :P Mam prośbę, mogłabyś napisać jakieś ciekawe przepisy stricte na drugi dzień świąt :P? Coś co nie ma najczesciej na stole w Boże Narodzenie, a będzie pasować? :D
Pytanie brzmi, co dla kogo ciekawe. Sama jeszcze nie wiem, co podać gościom w święta, pewnie zrobię tą roladę, ale co poza tym, jeszcze nie wymyśliłam.Może znajdzie się coś ciekawego w zakładce Boże Narodzenie, albo Wielkanoc?
Dawno nie robiłam żadnej pieczeni. Kusi Twoja propozycja, oj kusi…
Ale szał! Jadłbym i jadł :D