Rogale

Rogale

Kiedy w domu zabraknie pieczywa, a nikomu nie chce się iść do sklepu, trzeba zakasać rękawy i coś zagnieść. Tym razem padło na rogale. Jedne z moich ulubionych.

  • 800 g mąki pszennej
  • 125 g mąki żytniej
  • 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g zakwasu żytniego
  • 2 łyżeczki (15 g ) soli
  • 250 ml mleka
  • 350 ml wody
  • 1 jajko
  • 15 g drożdży
  • 1 łyżeczka ( 5 g ) cukru
  • olej do smarowania

Ciasto zagnieść i zostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość.

rogaliki

Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i uformować z nich kule. Na posypanym blacie rozwałkować je na cienkie placki. Każdy posmarować olejem i podzielić tak jak pizze na 8 części.

rogale

Zwijać i lekko wyginać formując rogaliki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

rogale

Piekarnik rozgrzać do 250°C, u mnie to trwa trochę czasu, więc rogale mają czas podrosnąć.

Po włożeniu blachy do piekarnika zmniejszyć temperaturę do 210°C i piec 20 minut.

rogale

Smacznego :)



1 thought on “Rogale”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »