Rogale na śniadanie

Rogale na śniadanie

Pyszyste rogale. Idealne zarówno do słotkich i wytrawnych dodatków, a i z samym masłem dają radę :)

  • 600 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 2 duże jajko
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

dodatkowo :

  • jajko
  • sezam, mak

pyszne rogale śniadaniowe

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać letnie mleko ( uważając, żeby nie było za ciepłe), wymieszać i odstawić na 10 – 15 minut.

Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto.

Odstawić do wyrosnięcia.

pyszne rogale śniadaniowe

Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, najłatwiej zrobic to formując kulę i przecinając ja na pół, a potem każdą polowę znowu na pół.

Ponownie formować kule. Każdą rozwałkować i podzielićć na 4. Każdy “trójkąt” składać rolując od szerszej części do czubkam. Na koniec lekko wywinąć rogi.

pyszne rogale śniadaniowe

Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i odstawić do wyrośnięcia.

Posmarować wyrośnięte rogale rozbełtanym jajkiem. Posypać sezamem lub makiem.

Nagrzać piekarnik do 180ºC i piec rogale 25- 30 minut.

pyszne rogale śniadaniowe

Smacznego :)



8 thoughts on “Rogale na śniadanie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »