Rogale marcińskie

Rogale Marcińskie

LUbicie Rogale Marcińskie? Nie znam smaku tych przwdziwych, ale przejrzałam wiele stron w internecie, przeczytałam wiele materiałów o nich i postanowiłam spróbowac. Wzorowałam się na tym przepisie. Nie wykonałam go jednak identycznie,a i składniki lekko zmodyfikowałam. Prawdą jest, że przygotowanie ich jest bardzo pracochłonne. uważam jednak, że raz do roku warto je zrobić.

  • 1 kg mąki pszennej
  • 400 ml mleka
  • 85 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 0,5 szkl ( 120 g ) cukru
  • 20 g drożdży
  • szczypta soli
  • 350 g zimnego masła

nadzienie :

  • 0,5 kg białego maku
  • 90 g mielonych migdałów
  • 85 g masła
  • 7 łyżek ( 250 g ) miodu
  • 1 szkl ( 250 g ) cukru
  • 80 g rodzynek
  • 10 g skórki pomarańczowej
  • 50 g pokruszonych biszkoptów

dodatkowo :

  • cukier puder
  • drobno posiekne migdały

Rogale marcińskie

 

Robienie rogali trzeba zacząć dzień wcześniej. Ja stanowczo zbyt długo zwlekałam i dopiero wieczorem możemy je zjeść.

Trzeba zacząć od maku. Zalewamy go wrzątkiem i gotujemy przez 30 minut. Po przestudzeniu, osączamy mak na drobnym sicie. Ja zosawiłam go na całą noc.

Mak zmielić trzykrotnie maszynką z najdrobniejszym sitem, tym przeznaczonym do jego mielenia.

Masło z cukrem i miodem podgrzać do rozpuszczenia i wymieszać z pozostałymi składnikami nadzienia.

W przepisie który podałam w linku, ciasto drożdżowe jest przygotowane jak należy, z zaczynem, ciepłym mlekiem i rozpuszczonym masłem. Ja jestem leniwą gospodynią, więc jeśli tylko mogę staram się sobie uprościć pracę. Tak więc moje ciasto zrobił za mnie robot. Wrzuciłam wszystkie składniki do miski i pozwoliłam maszynie wszystko ładnie wyrobić.

Wyrobione ciasto odstawić na 30 minut.

Na 10 kg ciasta drożdżowego dodaje się 2 kg masła.Moje ciasto ważyło 1750 g, więc masła powinnam dać 350 g i tyle dałam.

Ciasto rozwałkować na duży prostokąt. Masło kroić w cienkie plastry i przykryć nim 2/3 ciasta. Ciasto składamy na 3, zaczynając od strony bez masła. Rozwałkować i ponownie złożyć na 3.

Całość włożyć na 40 minut do lodówki. Czynności powtórzyć jeszcze dwa razy. Tak uzyskamy ciasto składające się z 81 warstw, czyli tak jak ma być w oryginale.

Ciasto rozwałkować cienko, kroić trójkąty, nakładać nadzienie, formować rogale, nacinająć lekko środek podstawy trójkąta, żeby uzyskać ładniejszy kształt.

Układać je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.

Piec w 180ºC prze 40 minut.

Z cukru pudru z małą ilością wody utrzeć lukier.

Ostudzone rogale lukrować i posypywać skórkami pomarańczowymi, orzechami czy migdałami. U mnie były dorbno krojone migdały.

Z tej porcji składników wyszło mi 13 wielkich rogali.

Smacznego :)

Rogale Marcińskie
Rate this post

7 thoughts on “Rogale Marcińskie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.