Pyszne, puszyste pierniczki, które można upiecprawie w ostatniej chwili

Pyszne, szybkie pierniczki w lukrze

Jeżeli jeszcze nie macie pierniczków, a chcecie je upiec to polecam wam przepis na szybkie i pyszne, chyba najpyszniejsz jakie do tej pory upiekłam. Jest to przepis na fefernuski kociewski znaleziony na tej stronie, z lekkimi moimi modyfikacjami. Z tej porcji wyszło bardzo dużo pierników, ale to nie problem, są pyszne i jeżeli stwierdzicie, że dla was to za dużo, mozecie je dać w komuś prezencie.

  • 1,5 kg mąki pszennej
  • 1 szkl. ( 250 g ) cukru
  • 0,5 kg miodu
  • 250 g smalcu
  • 1 szkl. mleka
  • 5 jajek
  • 1 – 2 opakowanie przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki amoniaku

Pyszne, szybkie pierniczki w lukrze, które można przygotować prawie w ostatnie chwiliOkoło 1/4 szkl mleka odlać.

W garnku rozpuścić smalec z miodem, pozostałym mlekiem i cukrem oraz przyprawą do piernika. Przestudzić. Może być lekko ciepłe.

Dodać mąkę, jajko i pozostałe mleko, które wczesniej nalezy wymieszać z sodą i amoniakiem. Wyrobić ciasto. Ja podzieliłam wyrobione ciasto na pół i do części dodałam skórkę pomarańczową i posiekane orzechy włoskie. Ciasto owinąć folią i odstawić do lodówki. Może tam stać nawet kilka dni, ale wystarczy mu też kilka godzin.

Pyszne, szybkie pierniczki w lukrze, które można przygotować prawie w ostatnie chwili

Schłodzone ciasto dzielić na porcje, formowac w wałkio średnicy ok. 2 – 3 cm. Kroić na plastry. Układać na papierze do pieczenia, pamiętając o zachowanieu odległości, bo pierniczki mocno rosną. Piec w 180 º C przez ok 15 minut.

Kiedy pierniczki wystygną, przygotować lukier. Do mieczki wsypać cukier puder i wymieszać go z wodą, tak, żeby powstał płynny lukier. Powinien mieć konsystencje niegęstej śmietany. Zanurzać w nim pierniczki i odkładać na kratkę do zastygnięcia.

Pyszne, szybkie pierniczki w lukrze, które można przygotować prawie w ostatnie chwili

Smacznego :) 12 potraw na świąteczny stół

Rate this post

5 przemyśleń nt. „Pyszne, szybkie pierniczki w lukrze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.