Pyszne ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe

Dzisiaj Dzień Babci, jutro dzień dziadka, a do tego z mężem dzisiaj mamy imieniny, dlatego zapraszam was dzisiaj na pyszne ciasto marchewkowe. Nie jestem zadowolona ze zdjęć, bo nie oddają jego urody, ale mam nadzieję, że uda mi się was zachęcić do upieczenia go. Pieczcie, bo warto.

  • 6 jajek
  • 1,75 szkl brązowego cukru
  • 1,5 szkl oleju rzepakowego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 3,25 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki zmielona gałka muszkatołowa
  • 0,25 łyżeczki zmielonych goździków
  • 500 – 550 g marchewki

opcjonalnie:

1 szklanka posiekanych orzechów włoskich lub pekan i / lub 1/2 szklanki rodzynek

krem :

  • 500 g serka mascarpone
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki soku z cytryny

dodatkowo orzechy do dekoracji

Pyszne ciasto marchewkowe

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce ze średniki oczkami.

Jajka, cukier i olej ubić do uzyskania gładkiej błyszczącej masy.

Wszystkie suche składniki połączyć ze sobą i partiami dodawać do jajek. Można to robić robić dosypując do miksowanej masy, lub mieszając łyżką. Na koniec dodać marchewkę i połączyć wszystko razem. Na tym etapie można też dodać ulubione bakalie.

Do upieczenia potrzebujemy dwóch takich samych tortownic. W zależności jak wysokie chcecie mieć ciasto mogą mieć one średnice 22 lub 24 cm.

Piec w 180ºC przez około godzinę, ciasto jest gotowy, kiedy wsadzony w nie patyk po wyciągnięciu jest suchy. Ostudzić nie wyciągając z formy.

Pyszne ciasto marchewkowe pyszne ciasto marchewkowe

pyszne ciasto marchewkowe pyszne ciasto marchewkowe

Masło wyjąć wcześniej z lodówki, żeby zmiękło. Dodać cukier puder i utrzeć na puszystą masę, teraz partiami dodawać serek i całość dokładnie połączyć. Na koniec wlać sok z cytryny i wmieszać go w masę.

Ciasta wyjąć z formy, Ułożyć tak, żeby spody łączyły się ze sobą, jeżeli ciasto wyrosło nierówno, część dolnego blatu trzeba przyciąć, jeżeli jest to lekka nierówność, to nic nie szkodzi. Na ciasto wyłożyć część kremy, nakryć drugim krążkiem i całość posmarować kremem. Dekorować wg uznania. Mogą to być kawałki orzechów lub krokant orzechowy. Ciasto schłodzić w lodówce.

pyszne ciasto marchewkowe

Smacznego :)



21 thoughts on “Pyszne ciasto marchewkowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »