Pyszne bezglutenowe ciasto migdałowo kokosowe

Pyszne bezglutenowe ciasto migdałowo kokosowe
9.7/10 - (12 votes)

Że ciasto bez glutenu może być pyszne, wiedzą już pewnie wszyscy. Prawie wszyscy wiedzą też pewnie, że nie potrzeba do jego upieczenia używać żadnej specjalnej i trudno dostępnej mąki.

Wystarczą migdały, dobrze gdyby były od razu zmielone, ale i z tym można sobie poradzić.

Polecam, nie tylko tym którzy glutenu nie mogą czy też go unikają.

ciasto :

  • 180 g mielonych migdałów
  • 60 g wiórek kokosowych
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 100 g oleju
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

dodatkowo :

  • płatki lub słupki migdałowe
  • masło

pyszne bezglutenowe ciasto migdałowo kokosowe

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.

Do żółtek dodać pozostałe składniki i wymieszać. Ubite białka dodawać partiami delikatnie mieszając.

Formę 24 x 24 cm wysmarować masłem. Przełożyć do niej ciasto. Wyrównać. Posypać migdałami.

Piec w 180 º C przez 30 – 35 minut.

pyszne bezglutenowe ciasto migdałowo kokosowe

Smacznego :)



20 thoughts on “Pyszne bezglutenowe ciasto migdałowo kokosowe”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here