pyszne bezglutenowe ciasto migdałowo kokosowe

Pyszne bezglutenowe ciasto migdałowo kokosowe

Że ciasto bez glutenu może być pyszne, wiedzą już pewnie wszyscy. Prawie wszyscy wiedzą też pewnie, że nie potrzeba do jego upieczenia używać żadnej specjalnej i trudno dostępnej mąki.

Wystarczą migdały, dobrze gdyby były od razu zmielone, ale i z tym można sobie poradzić.

Polecam, nie tylko tym którzy glutenu nie mogą czy też go unikają.

ciasto :

  • 180 g mielonych migdałów
  • 60 g wiórek kokosowych
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 100 g oleju
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

dodatkowo :

  • płatki lub słupki migdałowe
  • masło

pyszne bezglutenowe ciasto migdałowo kokosowe

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.

Do żółtek dodać pozostałe składniki i wymieszać. Ubite białka dodawać partiami delikatnie mieszając.

Formę 24 x 24 cm wysmarować masłem. Przełożyć do niej ciasto. Wyrównać. Posypać migdałami.

Piec w 180 º C przez 30 – 35 minut.

pyszne bezglutenowe ciasto migdałowo kokosowe

Smacznego :)

Rate this post

20 przemyśleń nt. „Pyszne bezglutenowe ciasto migdałowo kokosowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.