Pyszne bezglutenowe ciasto migdałowo kokosowe

Że ciasto bez glutenu może być pyszne, wiedzą już pewnie wszyscy. Prawie wszyscy wiedzą też pewnie, że nie potrzeba do jego upieczenia używać żadnej specjalnej i trudno dostępnej mąki.
Wystarczą migdały, dobrze gdyby były od razu zmielone, ale i z tym można sobie poradzić.
Polecam, nie tylko tym którzy glutenu nie mogą czy też go unikają.
ciasto :
- 180 g mielonych migdałów
- 60 g wiórek kokosowych
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 100 g oleju
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
dodatkowo :
- płatki lub słupki migdałowe
- masło
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
Do żółtek dodać pozostałe składniki i wymieszać. Ubite białka dodawać partiami delikatnie mieszając.
Formę 24 x 24 cm wysmarować masłem. Przełożyć do niej ciasto. Wyrównać. Posypać migdałami.
Piec w 180 º C przez 30 – 35 minut.
Smacznego :)
wyglada cudownie ,jak ja lubie takie ciacha!! zapisuje musze odgapic :)
Myślę, że nie będziesz żałowała, jest pyszne i proste w wykonaniu :)
O,fajne.
Widzę Agnieszka, że u Ciebie też już wiosennie i słonecznie :-) Super ciasto!
Cudne ciacho :D
Super ciacho, biorę duży kawałek :-)
Przepysznie wyglada
Bardzo apetycznie wygląda to ciacho:)
Takie ciacho zrobiłoby furorę u mojego syna :-)
Bardzo fajne ciacho :)
bardzo fajny pomysł na ciasto :)
Ja chyba jeszcze nie jadłam ciasta bez glutenu, ale podoba mi się ten przepis! Chętnie go wypróbuję :)
Wygląda pysznie! Na szczęście mi gluten nie dokucza, ale i takim ciachem nie pogardzę :)
Uwodzisz i kusisz takim smakołykiem:)
Świetna propozycja na zdrowe ciacho!
Bezglutenowo też może być smacznie. Przepis do wypróbowania!
Kuszące ciacho! Częstuję się kawałkiem :). Pozdrawiam serdecznie!
Rewelacyjne ciasto. Mam ochotę na kawałeczek :-)
Idealne do popołudniowej kawusi :-)
O tak :)