pyszna,najlepsza szarlotka

Pyszna szarlotka pełna jabłek

W moim domu nigdy nie jest za dużo szarlotki. Szczególnie kiedy w domu jest syn. On pochłania szarlotkę w wyjątkowo szybkim tempie i w ogromnych ilościach. Inni muszą się więc spieszyć jeżeli chcą spróbować. Na blogu to już kolejna szarlotka, ale przecież przepisów na pyszne ciasto nigdy nie za wiele.

  • 2,5 szkl ( 260 g ) mąki pszennej( u mnie mieszana 480 i razowa )
  • 0,5 szkl ( 125 g ) cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

szczypta soli

nadzienie :

  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki kaszy manny ( miałam razową )
  • cynamon

pyszna,najlepsza szarlotka

Wszystkie suche składniki ciasta wymieszać ze sobą. Dodać pokrojone w kostkę masło ( ja kroję je po dodaniu do mąki) i pozostałe składniki. Szybko wyrobić gładkie ciasto i odstawić je do lodówki. Jak zaznaczyłam w liście składników wymieszałam mąkę jasną z razową w proporcjach mnie więcej 1: 1. Moim zdaniem, a właściwie zdaniem wszystkich jedzących absolutnie nie miało to żadnego negatywnego wpływu na ciasto.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Kiedy ciasto będzie już schłodzone (powinno w lodówce spędzić co najmniej godzinę ). Jabłka połączyć z cukrem cynamonem i kaszą. Nie powinny stać zbyt długo, żeby nie ściemniały za bardzo i nie puściły soku.

pyszna,najlepsza szarlotka

Ciasto podzielić na 2 części, mniej więcej 2/3 i 1/3. Obie części rozwałkować tak, żeby były wielkości formy. Ja piekłam w formie o średnicy 26 cm. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ja wykładam dno, a boki smaruje masłem.

Grubszym ciastem wyłożyć dno, można je posypać dodatkowo bułka tartą. Wyłożyć na nie jabłka i przykryć pozostałym ciastem.

Piec w 180 º C przez 60 minut.

pyszna,najlepsza szarlotka

Smacznego :)

Pyszna szarlotka pełna jabłek
5 (100%) 1 vote

13 thoughts on “Pyszna szarlotka pełna jabłek”

  1. Bardzo apetyczna i nie dziwię się Twojemu synowi, bo sama uwielbiam ciasta z jabłkami :) pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.