Pychotka czyli ciasto z malinami i masą waniliową

Pychotka czyli ciasto z malinami i masą waniliową

Wybrany przez was na facebooku przepis na ciasto. Nie bójcie się, ono tylko wygląda na skomplikowane. Jego przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale wszystkie warstwy można upiec wcześniej. Ciasto dosyć dobrze przechowuje się w lodówce, więc spokojnie można je złożyć dzień przed planowanym podaniem :)

ciasto miodowe :

  • 1 jajko
  • 70 g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 60 g masła
  • 160 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki sody

biszkopt :

  • 2 jajka
  • 0,5 szkl cukru
  • 0,5 szkl mąki pszennej

beza :

  • 4 białka ( ok. 0,5 szkl )
  • 1 szkl cukru

masa budyniowa :

  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub miąższ z jednej laski wanilii
  • 1 litr mleka
  • 200 g masła

masa malinowa :

  • 500 g malin lub 400 g przecieru malinowego
  • 3 – 4 łyżki cukru
  • 3 – 4 łyżeczki żelatyny

Pychotka czyli ciasto z masą waniliową i malinami

Do pieczenia ciasta najlepiej użyć formy z odpinanym, wysokim brzegiem. Ja użyłam formy kwadratowej ( 20 x 20 cm ), ale może to być też tortownica.

Ciasto miodowe :

Masło rozpuścić, jeżeli nie macie płynnego miodu, to rozpuście go z masłem.

Ubić na biało jajko z cukrem, dodać miód, przestudzone masło, na końcu mąkę wymieszaną z sodą. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na nim ciasto.

Piec w 180 º C przez 12 – 15 minut.

Biszkopt :

Białka jajek ubić, nie przerywając dodawać kolejno cukier, żółtka i mąkę. Całość przełożyć do formy wyłożonej papierem dopieczenia. Piec w 180 º C przez 15 minut.

Beza :

Białka ubić na sztywną piane, uważając aby jej nie przebić , jeśli piana zacznie się zbijać w gródki, to beza już niestety nie wyjdzie. Kiedy piana będzie sztywna nie przerywając ubijania powoli dodać cukier. Całość rozsmarować na papierze do pieczenia, na którego tyle należy odrysować kształt podstawy formy w której pieczemy pozostałe blaty.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 º C i od razu zmniejszyć temperaturą do 130 º C, a po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 110 º C przez 1,5 godziny. Jeśli beza nie będzie dostatecznie sucha po ty czasie, można go przedłużyć.

Pychotka czyli ciasto z masą waniliową i malinami

Warstwa malinowa :

Przyznam, że ja użyłam przygotowanego wcześniej przecieru. Zawsze w sezonie malinowym, mrożę sobie gotowe porcje. Można go jednak oczywiście zrobić od początku. Czyli po prostu Do malin dodaję małą ilość cukru i razem podgrzewam mieszając, tak żeby zmiękły i jak lekko przestygną przecieram je przez sitko. Można też do tego użyć malin mrożonych. Ilość cukru dlatego nie jest podana dokładnie, bo wszystko zależy od tego jak kwaśne są owoce. Musicie po prostu próbować. Gotowy przecier trzeba doprowadzić do wrzenia i po zestawieniu z ognia dodać żelatynę i dokładnie ją rozpuścić. Całość przestudzić i poczekać aż zacznie lekko tężeć.

Masa budyniowa :

W misce wymieszać mąkę, cukier, żółtka i niepełną szklankę mleka. Ja robię to żyrafą od blendera. W garnku podgrzać mleko, ekstrakt waniliowy lub miąższ z jednej laski wanilii i masło. Kiedy będą już gorące dodać mieszankę i energicznie mieszać. Całość bardzo szybko zgęstnieje. Przykryć i zostawić do lekkiego przestygnięcia.

pychotka ciasto z masą waniliową i malinami

Złożenie ciasta :

Ponieważ potrzebujemy dość wysokiej formy dla pewności najlepiej wzdłuż brzegu formy położyć szeroki pasek papieru do pieczenia, tak żeby wystawał nad formę kilka centymetrów. Można też jeżeli macie użyć specjalnej obręczy, ja ciągle planuję ją kupić, ale jakoś zawsze są ważniejsze wydatki.

Zaczynamy od ciasta miodowego, na nim rozprowadzamy połowę masy budyniowej, kolejna warstwa to połowa masy malinowej. Teraz biszkopt, a na niego pozostałą masę budyniową i malinową. Całość przykrywamy bezą.

Całość wstawić na kilka godzin do lodówki.

pychotka ciasto z masą waniliową i malinami

Smacznego :)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


12 thoughts on “Pychotka czyli ciasto z malinami i masą waniliową”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.