Punjabi czyli indyjskie chlebki

Punjabi czyli indyjskie chlebki

Już dwie propozycje indyjskich chlebków są na blogu. Dzisiaj pszenne chlebki posmarowane jogurtem i posypane makiem. Mięciutkie i takie pozostają nawet kolejnego dnia, jeśli jakiś placek uchowa się tak długo.

Przepis pochodzi z książki “Easy curry cookery”  wydana przez Australian Women’s Weekly.

punjabi czyli indyjskie chlebki

zaczyn :

  • 10 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 szkl mąki
  • 0,5 szkl wody

ciasto :

  • zaczyn
  • 3 szkl mąki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 60 g ghee ( ja dałam olej )
  • 1 jajko
  • 0,25 szkl wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki kuminu

dodatkowo :

  • jogurt naturalny
  • mak

punjabi czyli indyjskie chlebki

Składniki zaczynu połączyć ze sobą i odstawić do wyrośnięcia. Potem dodać do pozostałych składników ciasta i wyrobić elastyczne ciasto. Zawinąć je w kulę, włożyć do naoliwionej miski, przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość podzielić je na 8 części, z każdej formować kulę i rozwałkowywać na płaski placek.

Każdy chlebek posmarować jogurtem i posypać makiem.

Piec w 180 º C przez 12 minut aż ładnie zbrązowieją.

indyjskie chlebki punjabi

Smacznego :)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


17 thoughts on “Punjabi czyli indyjskie chlebki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.