Pulled pork czyli wieprzowina szarpana

Pulled pork czyli wieprzowina szarpana

Znacie? Pulled pork czyli doskonałe wolno pieczone mięso szarpane.

wieprzowina szarpana

Przepisów w necie co niemiara. Wszystkie pewnie dobre, moje pierwsze przygody z tym mięsem bazowały na  tym przepisie. I solanka nadal na nim bazuje.

  • 2 kg mięsa wieprzowego ( u mnie szynka )

solanka :

  • 2 litry wody
  • 130 g soli
  • 100 g cukru
  • kilka ząbków czosnku
  • liść laurowy
  • kilka ziaren pieprzu
  • 3 – 4 ziarenka ziela angielskiego

glazura :

  • melasa (ale może też być miód )
  • musztarda francuska

wieprzowina szarpana, wolnopieczona

Sól i cukier rozpuścić w wodzie. Najprościej zagotować wodę, wymieszać i dodać przyprawy. Wystudzić, wsadzić mięso i odstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin.

Mięso wyjąć z solanki i osuszyć. Nasmarować melasą, a potem musztardą, że wszystkich stron i przełożyć do garnka rzymskiego ( jak u mnie ), garnka żeliwnego czy na blaszkę, przykrywamy pokrywką lub folią i wstawiamy do piekarnika. W przypadku garnka rzymskiego zawsze musi być wstawiany do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 200°C i zostawiamy na godzinę. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 125°C i czekamy 5,5 godziny. Na koniec zwiększamy temperaturę do 200ºC i pieczemy ostatnie 30 minut. Pomysł na taki sposób pieczenia z tej strony.

Odstawić mięso żeby odpoczęło. Po tym czasie poszarpać je na małe kawałki.

 

Smacznego :)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


1 thought on “Pulled pork czyli wieprzowina szarpana”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.