Pudding ryżowy

Pudding ryżowy

Czasami dobrze jest zacząć dzień od czegoś słodkiego. Tak było i tym razem. Słodki ( chociaż nie za bardzo ) ryż z owocami, u mnie nawet z lekkim syropem owocowym, ale to już tylko kwestia tego co akurat jest pod ręką. Podane proporcje nadają się raczej na rodzinne śniadanie, wychodzą jakieś 4 całkiem spore porcje :)

  • 1 szkl  ryżu
  • 6 szkl mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 czubata łyżka brązowego cukru
  • szczypta soli

dodatkowo:

  • ulubione owoce lub syrop owocowy

pudding ryżowy

Ponieważ pod ręką miała akurat ryż basmati, to właśnie on wylądował w garnku, i można tu użyć właściwie każdego ryżu, najlepszy jednak będzie arborio lub inny krótko ziarnisty.

W przepisach często jest napisane, aby ryż włożyć do wrzątku na 5 minut i po tym czasie odcedzić i to z całą pewnością jest właściwa metoda, ale ponieważ ja chciałam nakarmić rodzinę jak najszybciej to ryż zalałam od razu mlekiem, dodałam ekstrakt, doprowadziłam do wrzenia i gotowałam do znacznego wchłonięcia płynu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy zostało już niewiele płynu odstawiłam z płyty, zamieszałam, dodałam szczyptę soli i cukier.

Jeść można na ciepło i na zimno. U nas z lekkim malinowym syropem. Polecam tez w wersji z jabłkami, zrobionymi tak jak do tej owsianki.

pudding ryżowy

Smacznego :)



20 thoughts on “Pudding ryżowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »