domowe precle idealne

Precle idealne

-Synku i jak?

– Dobre.

– Takie jak ze sklepu?

– Lepsze!

I to by było tyle tytułem wstępu. Może jeszcze dodam, że to ulubione precle mojego dziecka, uznaję go zatem za speca w tym temacie.

  • 3 szkl ( 460 g ) mąki
  • 15 g drożdży
  • 1 szkl wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju

dodatkowo :

  • 1,5 l wody
  • 3 łyżki sody
  • białko

precle idealne

W misce zagnieść elastyczne ciasto. Nie ma potrzeby robienia rozczynu. Wystarczy tylko rozkruszyć drożdże.

Ciasto odstawić do wyrośnięcia.

Podzielić na 10 części.

Formować długie i cienkie wałki, zawijać precle. Dokładnie sklejając końcówki. Jeśli trzeba mozna ;ekko je zmoczyć, żeby nie odłaczyły sie w trakcie gotowania. Układać na natłuszczonej lub posypanej maką powierzchni.

precle idealne

W dużym garnku zagrzać wodę z dodatkiem sody. Na małym ogniu obgotowywać precle, po minucie z każdej strony.

Po wyjęciu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować białkiem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 25 minut lub aż uzyskają ładny ciemnobrązowy kolor.

precle idealne

Precle wychodzą pyszne i trzeba dużo silnej woli, żeby nie sięgnąć po kolejnego i kolejnego.

precle idealne

Smacznego :)

Rate this post

2 przemyślenia nt. „Precle idealne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.