Powidła tradycyjne bez mieszania

Powidła tradycyjne bez mieszania
10/10 - (3 votes)

Nastał czas węgierek, a tym samym czas robienia powideł. Nie produkuje przetworów hurtowo, ale kilka słoików musiałam zrobić. Jeżeli boicie się mieszania, ten przepis jest dla was. Spróbujcie, a będziecie do niego wracać co roku.

  • 5 kg śliwek węgierek
  • 800 g cukru
  • opcjonalnie 2 łyżki octu

Tradycyjne powidła bez mieszania

Śliwki umyć i wyjąć z nich pestki. Jeżeli to zrobicie, najgorszą robotę macie za sobą.

Wypestkowane śliwki włożyć do dużego garnka, najlepiej żeby był szeroki, im większa powierzchnia parowania tym szybciej pozbędziecie się nadmiaru wody. Wsypać cukier. I możecie dodać ocet dla przełamania smaku, ale nie jest to konieczne. Wymieszać i odstawić na kilka godzin. Najlepiej przygotować śliwki wieczorem i rano zacząć smażyć.

Garnek postawić na jak najmniejszym ogniu, nie przykrywać. I UWAGA : POD ŻADNYM POZOREM PRZEZ CAŁY CZAS GOTOWANIA NIE MIESZAĆ. Moje powidła dusiły się przez 8 godzin,ale myślę, że już ok. 5 – 6 godzin powinno im wystarczyć. Kiedy już zestawimy garnek z ognia całość można po raz pierwszy wymieszać. Ja zrobiłam to dopiero po wystygnięciu,ale dla powideł nie ma to znaczenia.

Całość przełożyć do słoików. Z podanych proporcji wyszły mi 2 litrowe słoiki i 3 mniejsze.

W dużym garnku rozłożyć ścierkę ustawić na niej słoiki, tak żeby nie stykały się ze sobą. Zalać do połowy wodą. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na małym ogniu 10 minut. Wyjąć z garnka i postawić do góry nogami do wystygnięcia.

Tradycyjne powidła bez mieszania

Smacznego :)



30 thoughts on “Powidła tradycyjne bez mieszania”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here