Polędwica wieprzowa w cieście francuskim

Polędwica wieprzowa w cieście francuskim

Polędwica w cieście francuskim świetnie się prezentuje i z całą pewnością może być ozdobą stołu. Można ją przygotować na różne z sposoby. U mnie z kapustą i grzybami czyli typowo polskie smaki.

polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim

  • 1 polędwica wieprzowa
  • 200 g kapust kiszonej
  • mała cebula
  • kilka suszonych grzybów, można je zastąpić pieczarkami
  • płat ciasta francuskiego
  • kilka plastrów szynki suszonej lub chudego boczku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • jajko do smarowania

polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim

Grzyby namoczyć i ugotować. Kapustę poddusić i odcedzić na sitku, żeby pozbyć się nadmiaru wody. Cebulę pokroić i zeszklić na oleju. Całość zmielić. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Ciasto rozłożyć na papierze do pieczenia. Przyłożyć do niego polędwicę i odciąć ( ciasto albo polędwicę w zależności czego jest więcej ) tak, żeby po obu stronach zostało po ok. 5 cm wolnego ciasta. Ja na środku wycięłam 3 dziurki, ale wystarczy jedna, można nie robić jej wcale, ale wtedy dobrze jest zrobić dziurki widelcem.

Na cieście ułożyć szynkę lub boczek zostawiając odpowiedni margines. Na tym rozłożyć równomiernie nasz farsz, a na środku ułożyć polędwicę. Doprawić ją pieprzem i solą.

Teraz ciasto trzeba zawinąć, nakładając na siebie dwa dłuższe brzegi, a pozostałe końcówki podwijając pod spód. Ponieważ został mi spory kawałek ciasta więc zrobiłam z niego paski i użyłam do ozdobienia całości.  Jajko dobrze rozbić widelcem i posmarować nim roladę.

polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim

Piec w 180 º C przez 40 – 45 minut. Ciasto powinno w tym czasie ładnie się zarumienić, a mięso upiec.

polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim

Smacznego :)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


8 thoughts on “Polędwica wieprzowa w cieście francuskim”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.