Placki z kiszonej kapusty

Placki z kiszonej kapusty
9.8/10 - (6 votes)

Od jakiegoś czasu w różnych miejscach w sieci trafiałam na placki z kiszonej kapusty.

Przepisy różniły się między sobą znacznie, postanowiłam więc zaufać swojej intuicji i składniki wymieszać po mojemu.

Użyłam tylko podstawowych składników, bez żadnych udziwnień. Przyprawiłam sola i kminkiem.

Kminek w połączeniu z kiszona kapusta jest moim ulubionym zestawieniem, więc i tutaj nie mogło go zabraknąć.

Placki wyszły bardzo smaczne i nieskromnie powiem, o taki własnie efekt mi chodziło.

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 szkl mąki
  • 1 szkl mleka
  • łyżeczka kminku
  • sól

dodatkowo :

  • olej do smażenia

placki z kiszoną kapustą

Kapustę zalać wodą i ugotować do miękkości.

Wystudzić i odcedzić na sitku.

W misce wymieszać mąkę z mlekiem, dodać kapustę, kminek i lekko posolić jeśli kapusta nie była dostatecznie słona.

Wymieszać.

placki z kiszoną kapustą

Na patelni rozgrzać olej

Nakładać porcje masy na rozgrzany tłuszcz tak by powstały placki.

Smażyć na złoty kolor z dwóch stron.

placki z kiszoną kapustą

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



23 thoughts on “Placki z kiszonej kapusty”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here