Placki z cukinii

Placki z cukinii
9.2/10 - (4 votes)

Lubicie placki?

Ja bardzo i chociaż te smażone na tłuszczu mają ogromną ilość kalorii, od czasu do czasu nie mogę ich sobie odmówić.

Dzisiaj placki z cukinii lub jak kto woli kabaczka.

Możecie użyć większej cukinii, ale wtedy trzeba ja obrać i usunąć z niej gniazda nasienne.

  • 800 – 900 g młodej ( małej ) cukinii
  • 2 jajka
  • mała cebula
  • 1 szkl ( 150 g ) mąki z ciecierzycy
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki ( 50 g ) jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do smażenia

placki z cukinii

Cukinię umyć i zetrzeć na grubej tarce.

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

Czosnek obrać i jak najdrobniej posiekać.

Warzywa wmieszać z jajkami, mąką, jogurtem i solą.

 

Olej rozgrzać na patelni.

Na rozgrzany olej kłaść łyżką porcje ciasta formując placki.

Smażyć z dwóch stron na złoty kolor.

 

placki z cukinii

 

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



2 thoughts on “Placki z cukinii”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here