Placki drożdżowe z mięsem

Placki drożdżowe z mięsem
9/10 - (3 votes)

Macie czasami, tak, że coś byście zjedli, ale sami nie za bardzo wiecie co? Ja często tak miewam.  Tak oto powstały placki drożdżowe z mięsem mielonym.

  • 3 szkl ( 450 g ) mąki
  • 200 ml mleka
  • 50 ml wody
  • 20 g drożdży
  • 2,5 łyżki ( 25 g ) oleju
  • 1 łyżka ( 15 g ) cukru
  • 1 łyżeczka ( 10 g ) soli

nadzienie :

  • 1 kg miesa mielonego ( u mnie szynka )
  • puszka pomidorów krojonych bez skóry
  • 2 szt ( 250 g ) cebule
  • 1 łyżka ( 10 g ) oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżka ( 20 g ) musztardy francuskiej
  • sól

placki drożdżowe z mięsem

 

Składniki ciasta zagnieść i odstawić do wyrośnięcia. Cebulę drobno pokroić i usmażyć z dodatkiem oleju na patelni.Przestudzić. Mięso wymieszać z cebulą, pomidorami i jajkami. Przyprawić musztarda i solą. Wymieszać. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części ( placki wychodzą duże, więc jeśli chcemy mniejsze porcje spokojnie można ciasto podzielić na 16 porcji ). Każdą rozwałkować cienko. Na 4 plackach ułożyć mięso, nakryć pozostałymi plackami, zakleić brzegi. Piekarnik nagrzać do 250°C i piec w nim placki przez 10 minut.

Smacznego :)



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here