Placek z jabłkami i żurawiną

Potrzebowałam ciasta na niedzielny deser. Na parapecie leżały sterty jabłek, a do zamrażalnika po sobotniej wizycie na targu wsadziłam całkiem sporo poporcjowanej żurawiny.
Niestety po zrobieniu moim zupełnie nieobiektywnym zdaniem fajnej sesji ciasto zniknęło bardzo szybko. Wieczorem chciałam zrobić wpis. Zaglądam do aparatu, a tam nie ma karty!
Na szczęście ciasto było pyszne szybko je powtórzyłam. Polecam wam to ciasto, szczególnie jeśli lubicie smak żurawiny.
ciasto :
- 2,5 szkl mąki pszennej
- 1,5 szkl cukru pudru
- 230 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
nadzienie :
- 2 – 3 jabłka
- 2 szkl żurawiny
- 0,5 szkl cukru
- 0,5 szkl wody
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
dodatkowo:
- masło do formy
- jajko rozbełtane z mlekiem do smarowania
Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, dodać żurawinę, cukier, wodę i przyprawy. Zagotować. Dosypać mąkę ziemniaczaną, dobrze wymieszać i zestawić z ognia. Przestudzić.
Z mąki cukru, masła, jajka, proszku do pieczenia i ekstraktu waniliowego zagnieść szybko ciasto.
Ciasta wychodzi więcej niż potrzebujemy. Możecie je schować do lodówki i wykorzystać jako spód kolejnej tarty, lub rozwałkować i wyciąć ciasteczka.
Z połowy ciasta zrobić kulę i rozwałkować. Formę wysmarować masłem, Wyłożyć ją ciastem, odkroić wystające brzegi.
Na ciasto wyłożyć owoce.
Kolejną kulę rozwałkować, pokroić w paski, które należy ułożyć na cieście tworząc kratkę, posmarować ją jajkiem.
Piec w 180ºC przez ok 35 – 40 minut.
Smacznego :)
Ciasto wygląda pysznie :) W sam raz na taka zimna porę :) pozdrawiam
Pyszka,ale bez żurawiny,jak dla mnie.Myślałam,że już w moim wielku się z ciasta nie wydłubuje,a jednak.
Doskonałe połączenie żurawina i jabłko :)
Mniam zjadłabym kawałeczek :-)
a ja lubie zurawinę i ciacho wyglada dla mnie wspaniale!!
Mmm pyszka ;-)) Zdjęcia bardzo ładne ;-) Ta biała podkładka to skrzyneczka?
Mi bardzo świętami zapachniało :-). A zdjęcia są bardzo ładne :-).
ależ cudowny wypieki! i to połączenie smaków-mmm.. aż ślinka mi pociekła ;)
Ciasto świetnie się prezentuje! A połączenie żurawiny i jabłka to dla mnie rewelacja :)
żurawina nadaje super kwaskowego smaku, a co kwaskowe biorę w ciemno :)
Aż chciałoby się sięgnąć po kawałek :)
Wspaniały! :)
O, jaki śliczny i rustykalny :)
Ciasto pyszne i bardzo na czasie.
Żurawina to zimowy owoc.
Smacznego!
Wygląda pysznie :) ciekawe czy uda mi się jeszcze dostać żurawinę…
Ja kupowałam w sobotę na targu i mam nadzieję, że jutro uda mi się jeszcze dokupić :)
Bardzo apetyczne i zdrowe ciacho :)
moje smaki, czyli słodko-kwaśna rozpusta :)
Ale by mi się dziś takie cudo do kawy przydało <3