Domowa pizza – najlepsza

Domowa pizza – najlepsza

Kiedyś dawno, dawno temu szukałam przepisu na dobrą pizze. Wypróbowałam ich sporo, aż na forum gazety trafiłam na ten. Nie potrafię go teraz znaleźć, nie jestem nawet pewna czy przez lata czegoś nie zmieniłam w proporcjach, ale jeżeli nie macie swojego ulubionego przepisu na ciasto na pizze to spróbujecie, może i wam przypadnie do gustu.

ciasto :

  • 3,5 szkl. ( 650 g ) mąki pszennej typ 650
  • 10 g drożdży
  • 2 łyżeczki ( 20 g ) soli
  • 1 łyżeczka ( 10 g ) cukru
  • 2 łyżki (20 g ) oleju
  • 1,5 szkl. ( 375 ml ) wody

sos pomidorowy :

  • 250 g passaty pomidorowej
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 0,5 łyżeczki soli
  • szczypta cukru

dodatki :

  • to z czym pizza smakuje nam najbardziej

domowa pizza z salami domowa pizza z rukolą Domowa Pizza Margarita domowa pizza parma

Zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Mieszamy składniki sosu.

Przygotowujemy dodatki.

Ciasto dzielimy na 6 części. Każdy kawałek formować w kulę i cienko rozwałkować, lub rozciągnąć. Ja najpierw trochę rozwałkowuje, a potem rozciągam.

Posmarować sosem pomidorowym, a potem to już wg. uznania.

Pizza Margarita

Podstawa czyli położone plastry mozarelli i posypane tartą mozarellą.

Pizza z salami

Jak wyżej plus salami i paski papryki. Można ozdobić listkami bazylii, ale to po wyjęciu z piekarnika.

Pizza z rukolą

Znowu jak wyżej tylko zamiast bazylii mamy rukolę dodaną po wyjęciu pizzy z piekarnika.

Można tez upiec sam placek posmarowany sosem, a po upieczeniu położyć na nim szynkę suszoną, rukolę i pomidorki koktajlowe. To moja ulubiona pizza :

Pizza Parma

Pizze pieczemy w nagrzanym na max piekarniku ( u mnie 250 º C) przez kilka minut.

Smacznego :)



4 thoughts on “Domowa pizza – najlepsza”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »