Pikantna ciecierzyca

Pikantna ciecierzyca

Idąc za ciosem dzisiaj przepis z książki The Australian Womens weekly ” Easy Curry Cookery”. To są zdecydowanie moje smaki, więc gorąco polecam.

Pikantna ciecierzyca po indyjski

  • 1 szkl suchej ciecierzycy
  • 30g oleju
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki tartego imbiru
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 2 szkl wody
  • 2 średnie pomidory
  • 1 mała świeża papryczka chili
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki posiekanej kolendry
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Pikantna ciecierzyca po indyjski

Ciecierzycę namoczyć w dużej ilości wody i zostawić na noc. Rano przecedzić i przepłukać na sicie.

Na dużej patelni rozgrzać olej ( w oryginale ghee) i podsmażyć na niej przez 3 – 4 minuty pokrojoną cebulę i posiekane ząbki czosnku oraz imbir. Dodać przyprawy i smażyć przez minutę.

Dodać pokrojone w kostkę pomidory, wodę i ciecierzycę. Dusić na wolnym ogniu przez godzinę, od czasu do czasu można przemieszać i jeśli trzeba podlać wodą.

Na koniec dodać posiekaną kolendrę i sok z cytryny i podawać.

Pikantna ciecierzyca po indyjski

I tyle przepisu oryginalnego. Teraz moje uwagi. Ja dałam ugotowaną ciecierzycę, było jej ok. 3 szklanki i wcale nie była jakaś bardzo miękka po tej godzinie, obawiam się, ze surowa ciecierzyca może się w tym czasie nie udusić, ale może się mylę. Pomidorów nie obrałam z lenistwa ze skóry i potem te skórki trzeba było wyławiać, zdecydowanie lepiej obrać je na początku. Dodałam też suszonych liści kolendry zamiast świeżej.

Smacznego :)

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


4 thoughts on “Pikantna ciecierzyca”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.