Pierś kurczaka z pieczoną papryką i mozarellą

Pierś kurczaka z pieczoną papryką i mozarellą
8.7/10 - (14 votes)

Dawno nie było drobiu. Dzisiaj prosty przepis na pierś kurczaka z piekarnika.

  • kilka piersi kurczaka
  • 1- 2 pieczone papryki
  • tarty ser mozzarella
  • sól
  • pieprz

Pierś kurczaka zapiekana z pieczoną papryką i mozarellą

Trzeba zacząć od upieczenia papryki. Ja robię to zawsze przy okazji, kiedy piekę coś innego, dorzucam do piekarnika kilka papryk. Ważne, żeby papryki dobrze się upiekły, skóra miejscami powinna być czarna. Prosto z piekarnika papryka musi trafić do szczelnego pojemnika, może to być garnek z pokrywką albo torebka, którą dobrze zamkniemy. Odstawiamy do wystygnięcia. Potem papryke obietamy ze skóry i czyścimy z ogonka i pestek. Dobrze upieczona i zamknięta papryka świetnie się obiera.

Pierś kurczaka zapiekana z pieczoną papryką i mozarellą

Pierś kurczaka oczyścić i przeciąć wzdłuż, ale nie do końca, tak żeby można było ją rozłożyć, ale żeby obie części się razem trzymały. Na każdą położyć duży kawałek papryki, posypać seram i zamknąć.

Piersi układać w naczyniu do zapiekania. Całość posypać obficie mozarellą.

Piec w 190ºC do godziny, ser powinien się ładnie zrumienić.

Pierś kurczaka zapiekana z pieczoną papryką i mozarellą

Smacznego :)



12 thoughts on “Pierś kurczaka z pieczoną papryką i mozarellą”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here