Pierogi z ziemniakami

Pierogi z ziemniakami

Takie sobie proste pierogi. Farsz nieskomplikowany, całość zaskakująco smaczna.

ciasto :

  • 1 kg mąki
  • 650 ml maślanki

farsz :

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 szt ( 220 g ) cebule
  • 125 g chudego boczku wędzonego
  • olej do smażenia
  • pieprz
  • sól

pierogi z ziemniakami i boczkiem

 

Z podanych składników zagnieść ciasto. Oczywiście nie musi to być akurat to ciasto.

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować. Ostudzić.

Cebulę obrać. Pokroić. Boczek też pokroić w kostkę. Jeśli boczek nie jest bardzo chudy można go najpierw wytopić i bez dodatku oleju usmażyć z cebulą. Ostudzić.

Wszystko razem przepuścić przez maszynkę do mięsa. Wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i jeśli trzeba posolić.

Ciasto cienko wałkować, wykrawać krążki. Na każdy kłaść porcję farszu i zlepiać pierogi.

Pierogi wkładać do osolonej gotującej wody z dodatkiem oleju.

U mnie podane po podsmażeniu z cebulą i boczkiem.

pierogi z ziemniakami i boczkiem

Smacznego :)



1 thought on “Pierogi z ziemniakami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »