Pierogi z serem i truskawkami

Pierogi z serem i truskawkami

Jak już zabieram się za robienie pierogów, nie mogę zapomnieć o nich. Niekoniecznie tych konkretnych, ale muszą być pierogi na słodko. Dzisiaj smak który zapamiętałam z dzieciństwa. Twaróg i truskawki.

ciasto na pierogi

farsz :

  • 500 g mrożonych truskawek
  • 500 g białego sera
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • cukier do posypania truskawek

pałki kurczaka pieczone w marynacie miodowe

Robimy ulubione ciasto na pierogi. Na moim blogu są dwa przepisy na moje ulubione ciasta. Tu i tu.

Twaróg zmiksować z truskawkami i cukrem, dodać ekstrakt i wymieszać. Truskawki mogą być oczywiście świeże, ale teraz niestety trzeba się zadowolić mrożonymi.

Ciasto cienko rozwałkować i wycinać kółka. Na każdym kłaść łyżkę nadzienia i sklejać.

Wkładać do gotującej wody z dodatkiem oleju, żeby uniknąć sklejania. Wyjmować 2 – 3 minuty od wypłynięcia. Czas gotowania zależy od grubości ciasta.

U mnie ze śmietaną i zmiksowanymi truskawkami.

pałki kurczaka pieczone w marynacie miodowe

Smacznego :)



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »