Pierogi z mięsem i kiszoną kapustą

Pierogi z mięsem i kiszoną kapustą

Kocham pierogi. Nawet nie tak bardzo przeraża mnie konieczność spędzenia w kuchni dłuższego czasu w związku z ich przygotowaniem. Są pyszne.

 

  • ciasto na pierogi ( np. to lub to )

farsz :

  • 700 g mięsa ( wieprzowina lub drób )
  • 700 g kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

pierogi z mięsem i kiszoną kapustą

Do tych pierogów spokojnie można użyć mięsa, które zostało nam z gotowania wywaru, czy po wczorajszym obiedzie. Jeśli nie mamy żadnych resztek, a mamy ochotę na pierogi, nic nie szkodzi.

Kapustę podgotowujemy.

pierogi z mięsem i kiszoną kapustą

Na patelni podsmażamy obrana i pokrojona w kostke cebulę. Dodajemy do kapusty.

Jesli mamy ugotowane mięso, to kroimy je w kostkę i tez dorzucamy do kapusty. Jeśli jednak mamy tylko surowe mięso, to również je kroimy w kostkę, ale przed dodaniem go do kapusty obsmażamy je na patelni z dodatkiem oleju. Dalej postepujemy tak samo, czyli dusimy wszysko razem. W drugim wariancie potrwa to dłużej, bo więcej czasu potrzebujemy na doprowadzenia mięsa do miękkości. Po ostudzeniu wszystko przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Wałkujemy ciasto, wycinamy koła, nakładamy farsz i zlepiamy pierogi.

Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Wystarczą 3 -4 minuty od wypłynięcia, żeby pierogi były gotowe.

pierogi z mięsem i kiszoną kapustą

Smacznego :)



1 thought on “Pierogi z mięsem i kiszoną kapustą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »