Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

Kiedy na targu pojawią się jagody, nie mogę się im oprzeć. Więc kupuję. Dlatego na blogu w najbliższym czasie pojawią się pewnie kolejne wpisy z nimi w roli głównej. Ale dzisiaj nie o tym co będzie, ale o tym co jest. Czyli klasyka : pierogi z jagodami. Lubicie?

 

ciasto :

  • 480 – 500 g mąki
  • 250 ml gorącej wody

nadzienie:

  • ok. 1 kg jagód
  • cukier ( u mnie brązowy)

pierogi z jagodami

Zagnieść ciasto zaczynając od mniejszej ilości mąki i jak najcieplejszej wody. Za mnie zagniata ciasto robot, więc dodaję wodę zaraz po zagotowaniu. Potem pozwalamy ciastu odpocząc, zostawiając je przykryte jakąś miską na jakieś 30 minut.

pierogi z jagodami

Ponieważ nie lubię wałkować, wycinać, zlepiać i tak ciągle, odrywam małę kulki i wałkuję z nich koła. Nakładam na nie owoce, posypuję je lekko cukrem i zlepiam. Wrzucam na wrzątek i gotuję w lekko osolonej wodzie 2 – 3 minuty.

Ciasto jest tak doskonałe, że udaje mi się je wałkować bez podsypywania mąką na cienkie placki, a jednocześnie dobrze się klei i nic się nie rozpada podczas gotowania. Pomoc dzieci też mi nie przeszkodza, nic się nie rozlatuje w garze i co ważne nie ma płaczu, że “mamo mi nie wychodzi”.

pierogi z jagodami

U mnie z kwaśną śmietaną i brązowym cukrem. A wy jakie lubicie najbardziej?

pierogi z jagodami

Smacznego :)

 



7 thoughts on “Pierogi z jagodami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »